A passzív agresszió kezelésének 7 módja

2018.01.26

A passzív agresszió az egyik legőrjítőbb személyiség típus. Ő az, aki folyton hárítja a felelősséget, másokban keresi a hibát és még csak nem is azt teszi, amit mond. Ő az állandó támadó ellenség. Akkor is védekezik és harcol, amikor nincs is rá szüksége. Képtelenség vele őszintén beszélni, mert nehezen érti meg más álláspontját.

A passzív agresszív viselkedést nem vesszük kellően komolyan és később, mikor már komoly károkat okozott a lelkünkben már nehezebb a gyógyulás is. Vegyük észre idejében, ha passzív agresszív ember áldozatai vagyunk és inkább vonuljunk ki önként a szituációból vagy ami még jobb, tartsuk meg a tisztes távolságot. Íme néhány tipp, hogyan kezeljük a passzív agresszív magatartást!

Azonosítás

Azok az emberek, akik mindenáron meg akarják kerülni az érvelést, a konfliktusokat, csak azt akarják hallani, ami az ő igazságuk, amit ők jónak gondolnak, akik folyamatosan arról panaszkodnak, hogy félreértik őket és mindenki más hibás, kivéve ő maga, azok mind a passzív-agresszív viselkedés kiváló példái.


Nézd meg a viselkedéseteket

Hozzájárultál a konfliktushoz? Győződj meg róla, hogy a saját hozzájárulásodat is figyelembe vetted vagy észrevétlenül a passzív-agresszív személy áldozatává váltál.


Ne hagyd, hogy drámázzon

Nagy mesterei az értelmetlen veszekedések kezdeményezésének. Éppen ezért, ha egy passzív agresszív személlyel vitatkozol, mindig irányítsd a fókuszt a lényegre, hangsúlyozd ki, hogy mi a valódi ok, amiért most vitatkoztok, amit szeretnél megoldani és ne hagyd, hogy folyton mellé beszéljen.


Ne válaszolj passzív agresszív módon

Vigyázat, a passzív agresszív gyorsan fertőzi áldozatát. A saját fegyverével viszont nem tudod jobb belátásra bírni, maradj vele következetes.


Ne hagyd magad manipulálni

Azok a személyek, akik rendszeresen passzív-agresszív magatartást tanúsítanak, olyan emberek, akik könnyen manipulálnak másokat. Ne hagyd, hogy veled is ezt csinálják.


Marad érzelmileg nyugodt és stabil

Nem számít, mi történik, mivel próbál kiugrasztani téged a bokorból, tartsd meg a belső békédet. Egy passzív agresszív személlyel szükségtelen érzelmileg is bekapcsolódni egy vitába, mert ott biztos, hogy megsérülsz. Vess végét a drámának és fókuszálj arra, hogy a lényegi kérdést oldjátok meg.


Ismerd fel, hogy nem tudod megváltoztatni

Ha elengeded azt a gondolatot, hogy megakarod őt változtatni, akkor már jó úton haladsz. Senkinek sem lehet segíteni, ha ő nem akarja. Amit tehetsz, az pont az, hogy nem harcolsz vele. Légy kedves, de határozott és próbáld őt pozitív megerősítésekkel támogatni. Lehet, hogy ezek után sem fog megváltozni, de ez nem is a te felelősséged.


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...