Ezt a 4 dolgot csinálják azok a szülők, akik „jó” gyereket nevelnek

2018.01.03

Mi a titka annak, hogy egy lelkileg és szellemileg egészséges gyereket tudjunk felnevelni a mai világban? Ez egy igazán jó kérdés, amit nem is olyan egyszerű megválaszolni.

Minden szülő a lehető legjobbat szeretné a gyermekének, kivétel nélkül így vagy úgy. Mégis mi az, amivel igazán jót tehetünk és mivel rontjuk el óvatlanul? Van erre egyáltalán valami jól kidolgozott stratégia? Talán mégis van, még ha nem is tökéletes terv, nem baj, hiszen szülőként is hibázhatunk. A fő az, hogy a legkevésbé korlátozzunk egy kicsi emberkét, hogy ahogy növekszik, azt tanulhassa meg, hogyan növekedhet a nagy világban, nem csak testileg, hanem lelkileg és szellemileg is egyaránt.

Minőségi idő

Ez talán a gyermeknevelés legfontosabb része. Bár a világunk pörgős és sokat követel tőlünk, nem szabad, hogy elvonja a figyelmünket a legfontosabbról, a szeretteinkről. Töltsünk minőségi időt a gyerekekkel, rendszeresen, függetlenül attól, mennyire elfoglalt a menetrend. Kérdezze meg őket, hogy vannak, kérdezze meg őket a világgal kapcsolatos megítélésükről és arról, hogy hogyan látják azt. Mindig emlékezzünk arra, hogy fontos, hogy aktívan részt vegyünk a gyermekünk életében és hogy meghallgassuk őket, hogy érezzék, hogy fontosak, megérdemlik a figyelmet és törődést.

Mutasd meg neki a nagyobb képet

A jó szülők nem csak arra nevelik a gyermeküket, hogy a család többi tagjával törődjenek és szeressék őket, hanem az egész világot kitárják előttük. Ismertessünk meg velük más kultúrákat, mutassak meg a világ sok színűséget és szerethetőségét. Mutassuk meg nekik, hogy egy bizonyos problémát képesek legyen mások szemszögéből is felmérni, nem csak a saját nézőpontjukból látni. Ezzel gyakorolják az empátiát és sokkal jobban figyelnek majd más emberekre is.

Segítőkészség

A kutatások azt mutatják, hogy az együttérzés, a megbocsátás és a nagylelkűség, leghatékonyabb módja annak, hogy megtanuljunk hálásak lenni az életünkben. Azok az emberek, akik segítséget tudnak nyújtani és hálásak, azok nagyobb valószínűséggel boldogabb és egészségesebb életet fognak élni. Kérjük meg a gyermekeket, hogy segítsenek testvéreiknek vagy segítsenek a házimunkában, vonjuk be őket és nyissuk fel a szemüket arra, hogy hálásak legyenek azért, amilyük van, amikor csak lehetséges.

Légy mentor

Legyél példa a gyermeked életében. Ha valamire megszeretnéd tanítani a gyermekedet, de te nem úgy viselkedsz, nem úgy cselekszel, akkor miért várod, hogy a gyermeked majd másképp fog? Te vagy az életében az elsődleges modell, akit követni fog, ezért az a legfontosabb, hogy szülőként te a legjobb énedet mutasd a gyermekednek. Ez nem jelenti azt, hogy játszd meg magad, mert az akkor hazugság és akkor hazugságot mutatsz neki. Válj azzá az emberré, akire büszkén felnézhet a gyermeke. A gyermekek az etikai és erkölcsi értékeket a szüleik megfigyelésével tanulják meg. Hogyan lehetsz példakép? Azáltal, hogy gyakorlod, amit hirdetsz! Gyakorolj tisztességességet, őszinteséget és gondoskodást és látni fogod, hogy a gyermekeid is gyorsan beépítik ezeket a tulajdonságokat a saját életükbe is.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenkor tökéletesnek kell lenni. Építs fel megértést és bizalmat a gyerekeiddel szemben - ismerd el és kérj bocsánatot, ha hibáztál. Győződj meg róla, hogy tiszteletben tartottad a gyermekeid perspektíváit is, vagy csak azért szidalmaztad őket, mert más véleményük volt.


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

(Ha feliratkozás után nem kapsz levelet, ellenőrizd a Spam mappádat, elképzelhető, hogy az első hírlevelemet ott fogod megtalálni.)

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...