6 fajta meditációs gyakorlat

2018.01.29

A meditáció egy ősi hagyomány, amit a világ minden táján ma is ismernek és gyakorolnak, a nyugalom és a belső harmónia elérésének érdekében. Tarts velünk és ismerj meg 6 meditációs gyakorlatot, amit egy kis gyakorlással te is elsajátíthatsz!

Bár a gyakorlatok számos különböző vallási tanításokhoz kapcsolódnak, a meditáció nem a hitről szól, sokkal inkább a tudatosság megváltoztatásáról, a tudatosság megszerzéséről és a béke megteremtéséről.

Nincs helyes vagy rossz út a meditációhoz, de fontos megtalálni a saját igényeidnek és a személyiségednek megfelelő gyakorlatot. Nem minden meditációs fajtát érezzük a sajátunknak. Ezek a gyakorlatok különböző készségeket és gondolkodást igényelnek, beleértve az érzékszervi tudatosságot. Lehet, hogy most azt kérdezed magadtól, hogy honnan tudhatod melyik gyakorlat az, amelyik a legmegfelelőbb számodra, de ne aggódj emiatt, rá fogsz érezni. Az a gyakorlat lesz a tiéd, ami kellemesen ki tud téged kapcsolni és arra ösztönöz, hogy tovább gyakorold, hogy egyre mélyebb tudatossági szinteken legyél képes meditálni.

Figyelem alapú stresszcsökkentés

A figyelem-alapú stresszcsökkentés (MBSR) egy nyolchetes intenzív program, amely magába foglalja a figyelmet és a jógát. Az eredeti 8 hetes elvonulást, Jon Kabat-Zinn fejlesztette ki a buddhizmus gyakorlásának éveiben és a jóga hallgatójaként integrálta az ott szerzett tapasztalatait is. A terve az volt, hogy olyan programot fejlesszen ki, amely segít az embereknek stresszük, szorongásuk és krónikus fájdalmuk kezelésében. A programot széleskörben hozzáférhetővé is tette minden ember számára, és segített a nagyközönségnek abban, hogy megértsék, hogy nem kell buddhistának lenni ahhoz, hogy gyakorolják ezt a fajta meditációt. A meditáció során a figyelmet közvetlenül a gondolatainkra kell fordítani, de csak a megfigyelés erejéig, nézni, ahogy átmennek az elmédben. Nem ítéled meg a gondolatokat, nem ragadsz bele, nem veszel részt bennük, csak kívülről figyeled őket ahogy jönnek és távoznak benned.

Ősi hangmeditáció

Ez egy mantrán alapuló meditációs technika, amely Indiából származik. A meditáció során egy mantrával emeljük a rezgésünket és a tudatosságunkat. A mantra azt a cél szolgálja, hogy az elmét lecsendesítse és fókuszban tartsa. A meditáció során újra és újra megismétli a mantrát, amely rezgést hoz létre és amely a testre, a lélekre és a szellemre egyaránt és közvetlenül hat.

Transzcendens meditáció

A transzcendens meditáció vagy a TM egy másik mantra-alapú meditáció. Ebben a hindu hagyományban lótuszülésben ülve, belülről énekelsz egy mantrát és arra koncentrálsz, hogy felülemelkedj a látszólagos problémádon. Vagyis egyet hátra lépve az elmédben, magasabb nézőpontból tekintesz rá a téged foglalkoztató gondolatra. Miközben a mantrázol, aktívan megváltoztatod a lélegzeted, így egyidejűleg megváltozik a lelkiállapotod is. A mantrát vibrációs tulajdonságaihoz használják az elme rendezéséhez. Nem csak ismétlünk egy szót, hanem zengetjük, például: "oooooooohhhmmmmm" Ennek a vibrációnak a testi, lelki és szellemi hatását már egy-két zengetés után érezni fogjuk, de természetesen maga a meditáció ettől hosszabb idő (min. napi 15 perces majd egyre-egyre több). Habár a meditáció és a technika maga az ősi hangmeditációhoz hasonló, elég sok különbség van közöttük. Beleértve magukat a mantrákat és azok kiválasztását, a meditáció utasítását és a meditáció javasolt időtartamát. Ahhoz, hogy hatékonyan megtanuljuk gyakorolni a meditáció e formáját, tanácsos hozzáértő segítséget kérni.

Zen meditáció

A Zazen-meditáció, más néven Zen, szó szerint "ülő meditációt" jelent. A Zen a buddhizmusból származik, ami sokkal inkább egy filozófia, szemben a vallással. Belátást szerez a légzés és az elme megfigyelésével, valamint a mesterrel való interakció révén. A Zen szerint a megvilágosodást Sutrákon keresztül érhetjük el (buddhista szentírások és tanítások). A gyakorlat pontos és szigorú iránymutatást ad a szemek, a kezeknek és a testtartásuknak. Ez a módszer kezdetben a legegyszerűbb, mert önálló irányításra támaszkodik. A Zazen gyakorlat szellemi előnyei hatalmasak, mert minden elemi, ösztönös gondolkodást, ötletet és képet átírnak.

Kundalini meditáció

A Kundalini(Kígyó) meditációban az a lényeg, hogy a meditáció révén fel tudjuk ébreszteni a letapadt Kundalini energiát, amely a gerinc alján összegyűlt. Ez az energia felszáll a csakrákon, a gerincoszloptól a fej koronájáig és tovább. A Kundalini meditációk magukban foglalhatják a lélegző technikákat, a mantrákat, az mudrákat (kézzel történő elhelyezéseket), és megragadják a tudattalan elmét. A meditáció alatt a lélegzetedet használod, hogy az energiát felfelé mozgasd, hogy megváltoztasd a lelkiállapotodat, miközben arra összpontosítasz, hogy ez az energia egyszerű, tiszta formára redukálódik, hasonlóan az alváshoz vagy a halálhoz.

Vipassana meditáció

A Vipassana-t a betekintés meditációjaként ismert, és lefordítva azt jelenti, hogy "látni a dolgokat, ahogy valójában vannak". A Vipassana meditáció nagyon hasonlít a Zen-meditációhoz, mert mindkettő a betekintés és a buddhizmus vallásától függ. A Vipassana-típusú meditációban először az orrodon keresztül koncentrálsz és követed a légzésed útját, eltérően a Zen meditációtól, ahol a hasunkba lélegzünk. A Vipassana arra tanít, hogy a gondolatok és tapasztalatok címkézésétől felszabadítsuk önmagunkat, ne azonosuljunk velük. Megtanít, hogy elengedd azt a szokásodat, hogy a mentális elméd jegyzeteket készítsen, amikor azonosítja a tárgyakat, érzéseket, gondolatokat, személyeket, amelyek megragadják éppen a figyelmedet. Kiválóan alkalmas a kezdőknek és azoknak az érdeklődőknek, akik többet szeretnének tanulni a buddhizmusról, de maga a Vipassana elvonulás, nagyobb kihívás, komoly önfegyelmet, felkészültebb tudatosságot igényel.  


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

(Ha feliratkozás után nem kapsz levelet, ellenőrizd a Spam mappádat, elképzelhető, hogy az első hírlevelemet ott fogod megtalálni.)

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...