6 szokás, ami fejfájást okoz

2018.07.07

A gyakori fejfájás teljesen megkeserítheti az életünket. Ilyenkor felmerülhet bennünk a gyanú, hogy valami komoly probléma áll a háttérben. Nem szükséges egyből a legrosszabbra gondolni, mert sokkal valószínűbb, hogy valami olyan ártatlan hétköznapi szokásunk tehet róla, aminek nem tulajdonítottunk túl nagy jelentőséget.

Általánosságban elmondható, hogy a fejfájás akkor fordul elő, amikor a fejükön lévő erek, izmok és idegek túlzottan stimulálódnak - mondta Dr. Vernon Williams, a Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Neurologiai Orvostudományi Központjának neurológusa és igazgatója. "Amikor ezek a fájdalomérzékeny struktúrák túlműködnek, vagy amikor az agy kémiai aktivitása megváltozik, akkor jelentkeznek a fejfájás kellemetlen érzetei" - magyarázta.

A kiváltó tényezők mindenkinél más lehet, de vannak olyan szokások, amelyek rutinszerűen felbukkannak és visszatérő fejfájást okozhatnak.

Vörös bor fogyasztás

Az alkohol és különösen a vörösbor fejfájást okozhat.

Alkoholt fogyasztva vasodilatáció jelentkezik, ami a perifériás ereket lazítja és több vér áramlik át rajta. Ez csökkenti a vérnyomását, és ennek eredményeképpen a pulzusszám megnő, hogy a szervezet megpróbálja azt kompenzálni.

Ez a változás a véráramban stimulálhatja az agytörzs idegeit és fejfájást vált ki, mondja Dr. Daniel Franc, a Providence Saint John Health Center-ben lévő neurológusa. Bármilyen alkohol képes erre, de a tudósok rájöttek, hogy a vörösborban található tanninok felerősítik a fejfájás kockázatát.

Túl sok feldolgozott húsfogyasztás

Furcsának tűnik, hogy valami látszólag ártatlan, mint például egy pulyka szendvics, okozhat fejfájást, de sajnos mégis igaz. Ez nagyrészt a hozzájuk adott nitrátok - tartósítószerek miatt van. Természetesen rengeteg ember eszik ezekből a húsokból, mégsem jelentkezik mindenkinél krónikus, visszatérő fejfájás. A közelmúltban végzett kutatások azt mutatták, hogy néhány ember szájában lévő baktériumok kölcsönhatásba léphetnek a nitrátokkal, magas nitrogén-oxidot termelve, ami fejfájást vált ki. A nitrátok is kapcsolódnak a vasodilatációhoz. Ez ugyanaz a mechanizmus, amely az alkoholfogyasztás után történik és egy lüktető fejfájást eredményez.

Megváltozott alvási szokás

Ha azt veszed észre, hogy a fejfásod éppen akkor jelentkezik, amikor keveset aludtál, akkor meg van a mumus. A rendellenes alvási szokások vagy az alvás hiánya határozottan fejfájást okoz. Egy kutatás közvetlen összefüggést talált a pihenés és a lüktető fejfájás között. Minél rosszabb alvó valaki, annál valószínűbb, hogy visszatérő fejfájással is harcol. Ennek okai mér nem teljesen világosak, de mint tudjuk, az alváshiány csökkentheti a fájdalom küszöböt, miközben ösztönzi az idegeket az agytörzsében. Ez az együttes kombináció a fejfájás kockázatát felerősíti.

Kihagyod az étkezéseket

Előfordul, hogy a délelőtti megbeszélés csúszik és ebédidőben kerül rá sor, majd jön a vacsoraidő és te azon kapod magad, hogy utoljára csak reggelinél kaptál be pár falatot. Ha ez rendszeres szokássá teszed az életedben, a fejed bizony tiltakozni fog ellene.

Az étkezés kihagyása éhessé tesz, dehidratálást is okozhat és ez a két tényező bizony fejfájást okozhat. Agyunk védekezőmechanizmusa valahogyan üzenetet fog nekünk küldeni, hogy vigyázzunk magunkra.

Ha olyan szokásaink vannak, amelyek egészségtelenek, mint például az étkezések kihagyása, akkor a testünk fájdalommal fog nekünk jelezni, hogy változtassunk ezen a szokásunkon, amíg nem okozunk nagyobb bajt. Már akkor is többet tettél a semminél, ha csak pár falatot vagy valamilyen snacket bekapsz.

Rossz testtartás

Fogadjunk nem gondoltad, hogy anyukádnak igaza lesz abban, milyen káros, ha nem húzod ki magad, igaz? Bizony, nem csak később a gerinced bánja majd ezt a rossz szokásod, hanem már előtte jelezni fog neked a tested más fájdalmakkal, például a fejfájással. A nyak hátsó részén lévő izmok, kölcsönhatásba lépnek a nyaki gerincből húzódó idegekkel, ez a nyaki izmok görcsösségét okozhatja, ami irritálja a fejet és fejfájást okoz. A fájdalom idegek és a kötőszövetek hálózatából áll, ha zavarjuk az izmokat és a szöveteket, az az idegek hálózatát fogja stimulálni, aminek következménye a fájdalom.

Próbálj jobban odafigyelni a helyes testarttásodra, akár fizikoterápiával is segíthetsz magadon.

Feszült vagy

A stressz a leggyakoribb oka a fejfájásnak. Rengeteg relaxációs, meditációs technika létezik, amivel tudatosan csökkenthetjük a stresszfaktor szintünket. Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy minden nap tudatosan kapcsolódjunk ki, pihenjünk. A mai világban erre muszáj időt szakítanunk, ha lelkileg, szellemileg és testileg is kiegyensúlyozottak, egészségesek szeretnénk maradni.


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...