Az erős emberek miért vonzzák a nehéz kapcsolatokat?

2017.05.30

A lelkileg érettebb, tudatosabb, meglepően erős emberek, gyakran olyan kapcsolatokban találják magukat, ami nehézkes, manipulatív, stresszesek, vagy teljesen visszahúzzák őket. Vajon miért? Hogyan lehetséges az, hogy sokszor, azok az emberek, akik magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek, csupa szívűek, és szorgosan dolgoznak önmaguk jobbá tételén, személyes fejlődésükön, az élet mintha kemény leckékkel bombázná őket a személyes kapcsolataikon keresztül?

Számos oka lehet annak, hogy kit miért, mikor és hogyan vonzzunk be az életünkbe. Ezernyi megközelítése lehet annak, hogy éppen miért vagyunk egy adott szituációban valakivel. Egy ember, aki egyszer elindult a saját belső ösvényen, az már nem fordulhat vissza. A valódi spirituális út, valójában maga az ön felfedezés, a belső korlátok és láncok eloldozása, önmagunk felszabadítása és igazi énünk felismerése. Minden más, amit a spiritualitásra rá akarnak húzni, az már csak mainstream, marketing, és egy újabb illúzió, egy másik zsákutca, az egó egy magasabb szintű megtévesztése, hogy hogyan ne vegyek még most se tudomást arról, ami igazán van. Legfőképpen egy kibúvó a felelősség alól. Az alól a felelősség alól, hogy az életünk kovácsa mi magunk vagyunk. De miért olyan nehéz néha ez az út? És különösen a szerelemben? Hogyan lehetséges az, hogy olyan embereket, akik tudatosan dolgoznak önmagukon, mintha az élet jobban kínozna, mint azokat, akiket egyáltalán nem foglalkoztat az, hogy éppen hol tartanak és mi lesz velük az életben?

Sokat beszélgettünk erről a témáról, egy hozzám hasonló, önmagán szintén dolgozó, kedves barátommal, hogy egy ideig minden nagyon szivárványos ezen az úton, aztán egy bizonyos ponton, mintha csőstül szakadnának ránk a nehézségek, leginkább a párkapcsolataink tükrein keresztül. Egyre többet leteszel az asztalra, egyre többet megértesz a mögöttes dolgokból, a saját mintáidból, a saját hozzáállásodból, hibáidból, dolgozol is ezeken, és mégis, mintha soha nem lenne vége a "szívatásnak". Tudatosan létezni olykor nehéz, hiszen a régi éned még mutogatna, az új éned, pedig már belátja, tudja és nem engedi, hogy ne nézz magadba. Hiszen már tudod, hogy mindig mindent te főztél, így vagy úgy. Fontos, hogy ilyenkor ne öntsük ki a gyereket a fürdővízzel.

Az öntudatos embereket valójában nem bünteti még jobban az élet, csupán arra megy ki a játék, hogy minél jobban rugdossák, kikényszerítsék őket a komfort zónájukból. Csupán arra van szükségünk, hogy megtaláljuk azt a nézőpontot, amire szükségünk van, ami feloltja oda bent a lámpát, és ezzel együtt kioltsa azokat a felesleges programokat, tulajdonságokat, amik valójában már csak gátolnak és lekorlátoznak.

A személyes fejlődésünk legjobb tanítói a romantikus kapcsolataink. Hogy igazán lássuk, hogy mit hiszünk magunkról, mennyire látjuk magunkat értékesnek, szerethetőnek, azt legjobban a társunk tudja megmutatni, mert rá fogjuk kivetíteni és ő pedig a tényleges igazságot, tetszik, nem, de szépen az arcunkba tolni. A kapcsolatok tanítanak, különösen akkor, mikor erősek vagyunk, mert elbírjuk a kihívást, ezért "emelik" a dózist. Lehet, hogy az életed többi területein (szerencsés esetben) teljesen jól működsz, vagy legalább is átlagos problémákkal találod magad szembe, de azokat is jól kezeled, helyt állsz az életedben, csak valahogy a kapcsolatok húzzák ki alólad a szőnyeget. Groteszk, de szerencsés vagy! Ha ez nem is vigasz, de tudd, erős lélek vagy, ha így van. Ugyanis a szerelmi kapcsolataink képesek beindítani a legmélyrehatóbb átalakulásokat az életünkben, főleg ha tudatosan dolgozunk velük, ha nem, kicsit több és fájóbb lesz az a pofon, de mindenképpen megváltoztat, átformál bennünket. Ezért van, hogy a lelkileg érett, vagy erős emberek, gyakrabban találják magukat szemben nehézségekkel a párkapcsolataikban.

Na jó, de ettől még ez shit. - mondja az egónk, és igen az, egyáltalán nem vicces, mikor lesz ennek már vége és a többi?! Akkor, mikor elfogadod, hogy most ez van, de ez nem bünti, sőt valójában nagy lehetőség. Mikor elfogadod, hogy a kapcsolatok is "csak" valami nagyobb dolognak a része és ez nem jelenti, hogy te már sosem leszel boldog, sőt, lehet, hogy még nem érted, és lehet, hogy még irigykedsz is azokra, akiknek ez olyan könnyen működik az életükben, de nem tudhatod azt, hogy neked talán valami sokkal csodálatosabb dolgot tartogat az élet. Nem csak egy szerelmet, hanem önmagadat is felszabadultan. Nem csak egy valakit a sok közül, hanem azt az egyet, akihez tartozol. Aki most éppen ugyan úgy veled együtt csiszolódik, faragja magát ahogyan te. Egymás érkezésére készültök fel, és biztos vagyok benne, hogy két olyan ember kapcsolata, akik sok dolgon keresztül mentek, sokat tettek önmagukért, azoknak a kapcsolata minden lesz, csak nem hétköznapi boldogság, hanem egy földön túli igaz szerelem. Ezért a kapcsolatért pedig kellenek azok a kényelmetlen helyzetek, hogy tudjuk, mi az, amire valóban szükségünk van, és mi az, amire már nem. Hogy tudjuk, valójában kik vagyunk, és azt, hogy igazán mit érünk, hiszen így fogja tudni ő is. A nehézségek idején segítség lehet, ha a nagy egészre összpontosítunk és ha képesek vagyunk a kapcsolatra más perspektívából is rálátni. A lelkileg erős emberek kapcsolatai, mindig valami magasabb célt szolgálnak a benne lévő egyének számára.

A lelkileg erős embereknek egyszerűen sokkal nehezebb élet helyzetekre van szükségük, hogy kimozduljanak a komfort zónájukból, hiszen alap nehézségeket sokkal könnyebben kezelnek, nekik ezekben már nincs fejlődési lehetőség. És ugyan mi lehetne nagyobb katalizátor, nagyobb felforgató erő, mint a szerelem, az érzések, azok az emberek, akik megérintenek minket. A lelkileg érett, öntudatosabb embereknek tehát csak ezen keresztül van lehetőségük nagyot ugrani, önmaguk határait átlépni, kiszélesíteni. Az életünk lényege, a fejlődés lehetősége. Élvezni ezt az utat, de tudni, hogy növekedésre születtünk, nem állhatunk egy helyben, vagy legalább is nem célszerű, ezért kaptuk ezt az ajándékot, hogy ne csak stagnáljunk, hanem azért, hogy a legtöbbet kihozhassuk magunkból.

Lélekrokon kapcsolatok

Sok lelkileg erős ember, gyakran találja magát ilyen kapcsolatokban. A rokonlelkek azért jönnek az életünkbe, hogy segítség a lelkünket a növekedésben. A rokon lelkek kapcsolata nehéz munka, fájdalmas lehet, de közben nagyon mély érzéseket ébreszthet bennünk. Általában kölcsönösen tesznek egymásért, de a kapcsolat sok akadálynak van kitéve, amit a felek önszántukból felvállalnak és így-vagy úgy, de kitartanak egymás mellett, mert a szeretet nagyon mély közöttük. A fő feladat, itt is a lélek növekedése, de ezekben a kapcsolatokban különösen fontos cél. Ezeken a kapcsolatokon keresztül érhetnek minket a legnagyobb gyógyító erők, és az ön felfedezés legmagasabb szintje. Ez sok esetben azért van így, mert mindkét fél nagyon független, de nagyon hasonló nézeteket vallanak, és mikor két ilyen ember összeolvad, terítékre kerülhetnek a gyengeségek. A Legtöbbet hozhatják ki egymásból és bár nem szükségszerű, de az ilyen kapcsolatok egy életen át is tarthatnak, akár egy közös ügyön, egy magasabb célt szolgálva saját növekedésük mellett.

Gyógyítói kapcsolatok

Sok erős lélek rendelkezik gyógyító energiákkal. Éppen ezért rengetegszer vonzhatnak be az életükbe olyan partnert, akiknek figyelemre, vagy erre az energiákra szükségük lehet. Ez koránt sem egyoldalú gyógyítás, mert az univerzum akkor küld az erős lelkeknek olyan partnert, akiknek lelki gyógyulásra van szükségük, amikor az erős lelkeknek is szükséges valamiben belül gyógyulniuk. Az ilyen partner tükröt tarthat az áldozati szerepünkre, az önsajnálatunkra, megtaníthat arra is, hogy képesek legyünk olykor nemet is mondani, vagy felvállalni a saját szükségleteinket is . Mindegy, hogy érzelmi, vagy kényelmi gyógyulásra van szükségük a feleknek, egymástól ezt maximálisan megkapják, mindketten meg fogják tapasztalni a kapcsolat gyógyító erejét. Sokszor pontosan olyan dolgokban tudják egymást gyógyítani, amiben a másiknak nehézségei vannak. Ha a kapcsolat egyoldalú gyógyításról szól, az egy jel is lehet, hogy ideje a saját szerethetőségedet is rendbe tenni, a magadhoz való hozzáállásodat megváltoztatni, hogy a kapcsolat növekedésnek indulhasson.

Karmikus kapcsolatok

Egy elmúlt élet kapcsolata tele sebekkel, amit áthoztunk a jelenlegibe, hogy most meggyógyítsuk, amit egymásnak okoztunk. Legtöbbször több életről van szó a felek között, ahol már találkoztak, több a seb is, amit oda-vissza ejtettünk egymáson, így a törlesztés is felhalmozódott. Az ilyen kapcsolatok nagyon drámaiak, nagyon erős érzésekkel töltve, pontosan azért, hogy vonzzák egymást eléggé ahhoz, hogy "rendezzék a számlát". Kezdetben élénkék, és mindent elsöprőek, ismerős érzések keríthetnek hatalmukban a másikkal kapcsolatban, de sok esetben irracionális félelmeket is kiválthatnak egymásból, ahogyan a lélek tudati szinten emlékszik a közös múltra. Végső soron ezek is mind löketet adnak a feleknek a maradásra, a rendezésre. Csiki-csuki állapotú helyzeteket élhetünk meg, ami miatt sokat szenvedünk, mennénk is meg maradnánk, de amíg nem simítottuk ki a köztünk lévő hullámot, addig ebből nincs kiút. Ebbe bele kell állni, kimondani, amit éppen érzünk, és hagyni, hogy megtörténjen, aminek meg kell, hogy begyógyuljanak a múlt sebei. Az erős lelkek gyakran vonzzanak és sokat vonzzanak az ilyen kapcsolatokból, mert a lelkük elég erős, hogy elbírják a próba tételeket, és szükségszerű, hogy emelkedhessenek.

Mit tehetnek az erős lelkek a nehéz kapcsolatokban?

#1. Engedd meg magadnak, hogy néha gyenge legyél. Engedd meg magadnak, hogy támogatott legyél, és hagyj fel azzal, hogy mindig erősnek akarod mutatni magad. Te is csak ember vagy.

#2. Tanulj meg lágyulni, élvezd, hogy szeretnek, tudj befogadni. Az erős emberek gyakran nagyon jók az adásban, de nehézségeik vannak a fogadással.

#3. Bármennyire is száraz tény, értsd meg, hogy minden kapcsolat egy tapasztalat, azért, hogy te több lehess. Minden előttünk álló kihívás, akadály egy lehetőség, hogy magasabbra juss, és emlékezz rá, hogy ez az egész része az utazásodnak, amivel végül csak te gazdagodsz.

#4. Fókuszálj magadra, a saját szeretetedre. Ha igazán szereted magadat, akkor amikor döntéseket hozol, ez a szeretet segíteni fog neked, hogy a helyes irányba haladj. Mindig maradj hű önmagadhoz, és tanuld meg önmagadat is előtérbe helyezni.

#5. Ne feledd, hogy a kihívást jelentő kapcsolatok, a legélénkebbek, és a legnagyobb lehetőséget rejtik magukban és egy erős kapcsolat, gyakran a nehézségeiken keresztül mérettetik meg.


Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...