Az introvertált személy 4 típusa – Te melyik vagy?

2018.01.02

Az introvertált személyt, az emberek többsége egyszerűen beskatulyázza a "magának való", félszeg embertípusba, pedig ezek az emberek koránt sem ennyire egyszerűen osztályozhatóak. Közöttük is vannak olyanok, akikben fellelhetőek extrovertált jellemzők is. Carl Gustav Jung a Lélektani típusok című, 1921-ben elkészült könyvében ír a személyiségtípusokról, ahol először lett publikálva az introverzió, mint személyiség típus. Ezen belül 4 különböző introvertált személyről beszélhetünk, lássuk melyek ezek!

Az introvertált a világot nem objektívan látja, hanem észlelését átszövik szubjektív elemek is.

Szociális introvertált

Ez a típus fajta áll a legközelebb az introvertáltakról alkotott hiedelmekhez, ugyanis a szociális introvertált ember valóban kevésbé szereti a nagy társaságot, ők inkább a kisebb csoportokat vagy az egyedüllétet részesítik előnyben. Ezek az emberek sokkal biztonságosabban érzik magukat szűk baráti körben, ami nem cseppet sem jelenti azt, hogy félénkek lennének, csupán az túlzott ingerek hatásaitól védik önmagukat. Az ilyen emberek nagyon hamar elfáradnak mentálisan, ha tömegben vannak vagy a kelleténél több ember veszi őket körül.

Gondolkodó introvertált

Az ebbe a kategóriába tartozó introvertált személyek nagyon sok időt töltenek a fejükben. Kreatív, élénk fantáziaviláguk van. A gondolkodó introvertált ember, önreflexiós és nagyon megfontolt személy. Figyeli a világot, tükörként olvas belőle, mert különleges adottsága van hozzá, hogy bele lásson az emberek lelkébe, személyiségébe, ezzel gazdagon gyarapítja a saját önismeretét és segít másokat is, hogy önmagukhoz közelebb kerülhessenek. Ezek az introvertált személyek, forradalmárokként segíthetnek az emberek tudatszintjének emelkedésében.

Szorongó, ideges introvertált

Őket kifejezetten szégyenlős embereknek szokta elkönyvelni a társadalom, legtöbbször tévesen. Bár igaz, hogy nagyon idegesek tömegben és nem igazán érzik jól magukat társaságban vagy spontán összejöveteleken, sokkal mélyebb és összetettebb ennek a valódi oka, amiért ilyenek. Gyakran élnek feltételes módban, például: "mi lett volna, ha elmegyek?" vagy éppen "jobb lett volna, ha inkább otthon maradok!" Ebből a belső feszültségből, adódik az összes problémájuk. Nekik meg kell tanulniuk egészségesen középre ülni és fokozatosan engedni egy-egy baráti meghívásnak, miközben a saját privát szférájukat is megtartják és időt hagynak önmagukra, a belső feltöltődésre. Ahogy képesek lesznek ezt az egyensúlyt megteremteni az életükben, azonnal elmúlik a szorongás is. Megértik, hogy nem kell mindenre igent mondaniuk, de néha jó dolgok is születhetnek abból, ha picit megnyílnak a világ előtt.

Visszafogott introvertált

Ők az igazán befelé forduló introvertált típusok, kicsit tartózkodóknak is tűnhetnek. Sokkal lassabban működnek és a cselekvésüket is hosszabb megfontolása előzi meg. A saját tempójukban haladnak, mások véleménye hidegen hagyják őket. Megválogatják, hogy kivel kerülnek kapcsolatba, ha valami bántja őket, akkor azt saját magukban szeretik inkább rendezni. Problémájukat sokszor még a szűk baráti körükkel sem osztják meg.


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

(Ha feliratkozás után nem kapsz levelet, ellenőrizd a Spam mappádat, elképzelhető, hogy az első hírlevelemet ott fogod megtalálni.)

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...