Egyensúly az elmédben: Agyhullámok hangolása

2018.07.18

A meditáció kedvelői már biztosan hallottak erről a szuper technikáról, a Brainwave entrainmentről, vagyis, az agyhullámok hangolásáról, aminek segítségével békét teremthetünk az elménkben és így az egész testünkben, lelkünkben is.

Agyhullámokról

Az idegrendszerünk legkisebb egysége a neuron. A neuronok részt vesznek az elektrokémiai impulzusok, információk, színek, képek, hangok, szagok és ízek tárolásában, visszanyerésében és továbbításában. A mai életmódunkat figyelembe véve, rengeteg inger és információ ér minket.

Hogyan működik az agyhullám beavatkozás?

Az agyunk elektromos töltést termel. Ezek a töltések, agyhullám mintákként ismert, ritmusokat, rezgéseket hoznak létre.

Az agyhullám mintáit általában négy különböző kategóriába sorolják, amelyek különböző lelkiállapottal függnek össze. Ezeket a frekvenciákat tudatosan használva, megváltozott állapotokat hívhatunk elő.

Béta hullámok - 13-30 (Hz). A béta-agyhullám mintázatok természetes módon keletkeznek, ez az az állapot, amikor ébren vagyunk.

Alfa hullámok - ezek 8 és 12 Hz között vannak. Az alfa hullámok általában a pihenés során (csukott szem), mély relaxációban, meditációban vagy nyugalomban keletkeznek.

Théta hullámok - ezek a hullámok 4 és 7 Hz között vannak. Ezt az állapotot általában álomnak vagy "szürkületi" állapotnak nevezik. A Théta kapcsolódik a tanuláshoz, a memóriához, a REM alváshoz és az álomhoz. A memóriafejlesztés ebben az állapotban javul. Amikor a théta agyhullám állapotában javítjuk a memóriánkat, a kreatív ötleteink is fokozottan aktívabbak.

Delta hullámok - ezek az agyhullám minták általában akkor következnek be, amikor alszunk. Ahogy elaludtunk, ez a domináns, természetes agyhullámunk. A delta hullámok a leglassúbb hullámok, amelyek az 5 és 3 Hz között mozognak.

Az agyhullám hangolás előnyei

A kutatások kimutatták, hogy a különböző agyhullámok tudatos serkentése révén, az előnyök kiterjedhetnek a tanulásra, memóriánkra, kreativitásunkra, motivációnkra, pihenésünkre, alvásunkra, fókuszálásunkra, energiaszintünkre és a problémamegoldó képességünkre, miközben csökkentik a stresszt és a fájdalmat. Például a théta hatósugarát serkentve, felgyorsíthatjuk a tanulást vagy segíthetjük a meditációs tudatállapot gyorsabb elérését.

Ezek az előnyök kiterjednek a test egészére is azzal, hogy javítják a légzésünket, emelik az energiaszintünket, továbbá eredményesebbé tesznek például a sportban vagy jobban teljesítünk a munkahelyünkön.

Az agyhullám-hangolás rendszeres használatának egyik legértékesebb előnye, hogy képesek vagyunk megtapasztalni és felismerni a különböző tudatállapotokat és ezt az agy is megtanulja, beprogramozza. A gyakorlatban megtudhatjuk, hogyan lehet újból létrehozni ezeket az állapotokat.

A különböző agyhullám állapotok, fontos mentális funkciókat szolgálnak és a mai életstílussal, a békés, nyugodt életmódra való visszatérést, egyre nehezebb rövid idő alatt elérni és fenntartani. Ez a folyamatos stressz, betegséget okoz az elmében és a testben, ezért fontos, hogy újból megtanuljuk lecsendesíteni az elménkét bárhol, bármikor.

Ma már számos relaxációs hanganyag létezik az interneten, melyek különböző frekvenciákra vannak hangolva és nem kell semmi mást tennünk, csak hallgatni, ráhangolódni. Kellemes és több szempontból is jótékony időtöltés lehet, egy 10-15 perces meditációval, relaxációval egybekötve.


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...