Földelés-avagy mi történik a testeddel, ha mezítláb jársz?

2018.03.05

Hallottál már korábban a földelésről? Ha még nem, ne aggódj, nem vagy egyedül. A közelmúltban végzett tanulmányok szerint a "földelés" potenciális megoldás lehet számos problémára, mint például a krónikus degeneratív betegségekre, álmatlanságra és még a stresszre is.

Most már biztos vagyok benne, hogy te is kíváncsi vagy, mi a fene az a földelés?! Lássuk!

A földelés egyszerűen azt jelenti, hogy a lábaidat a talajon, cipők vagy zokni nélkül, azaz mezítláb érinted a földhöz. Így a lábaid közvetlenül érintkezni fognak a Föld erőteljes negatív töltésével.

Ez a töltés "elektronban gazdag", amely jó antioxidáns és szabad gyököket felszabadító elektronokat szolgáltat. Gondoltad volna?


Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat

Az Inflammation folyóiratban megjelent tanulmány szerint, a földelés hozzáférhető és természetes módja lehet a krónikus gyulladás és az autoimmun betegségek csökkentésére és megelőzésére.

A kutatás szerint a földelés "mérhető különbségeket okozhat a fehérvérsejtek, a citokinek és a gyulladásos válaszban résztvevő más molekulák koncentrációjában".

Sőt, a földelésről úgy találták, hogy csökkenti a fájdalmat és megváltoztatja a keringő neutrofilek és limfociták számát.


Javítja a vérkeringést

Egy másik tanulmány, a Kaliforniai Egyetemen megállapította, hogy egy óra mezítlábas séta a földön, elősegíti a véráramlás szabályozásának jelentős növekedését hatva a fejre és a törzsre, ami fokozhatja a bőrszövet javítását, egészségét és vitalitását, valamint optimalizálja az arc megjelenését.


Fokozott lazítás

A Mentális és Fizikai Egészségügyben megjelent tanulmány szerint, egy órás földelés csökkenti a stresszt és hatékonyabb pihenést nyújt, mint egy kényelmes, párnával és takaróval eltöltött idő a fotelben.


Csökkenti a vér viszkozitását - ami a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő tényezője

A Journal of Alternative and Complementary Medicine című kiadványban megjelent, hogy a földelés növeli a felszíni töltést az RBC-ben(vörösvértestek) és ezáltal csökkenti a vér viszkozitását és a zsugorodást.

Így arra a következtetésre jutottak, hogy a földelés lehet "az egyik legegyszerűbb és mégis a legfontosabb beavatkozás a szív- és érrendszeri kockázat csökkentésére".


Javítja az alvást

Egy tanulmányban a résztvevők 8 hétig a földön aludtak egy vezetőképes matrac pad használatával.

8 hét elteltével megállapítást nyert, hogy a földelés javíthatja a cirkadián ritmust és csökkenti az alvászavarokat, a fájdalmat és a stresszt.

Ez minden bizonnyal egy érdekes gyakorlat és ha megtehetjük, az egészségünk javításának érdekében, ugyan miért ne érne meg egy próbát? Mindössze egy óra a szabadban, mezítláb és frissebbek, egészségesebbek lehetünk, mint az előtt.


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...