Hagyd magad mögött az önkritikádat!

2018.07.19

"Én ezt nem tudom megcsinálni! Ehhez én kevés vagyok! Nekem úgysem fog sikerülni!" Ugye ismerjük ezeket a mondatokat? Könnyű önkritikusnak vagy türelmetlenek lenni, amikor olyan célokat tűzünk ki, amik a jelenben (még) elérhetetlenek. A perfekcionizmus óriási ok az önkritikára. A másokkal való összehasonlítás a másik módja, hogy önmagunkat teljesen összenyomjuk, bíráljuk és alulértékeljük. Ez a rossz szokás szinte már hozzánk nőtt és betegítjük vele a lelkünket. De sosem késő, írtsd ki a gyomokat, amik mérgezik gyönyörű kertedet és szerezd vissza az önbizalmadat.

Az agyban kialakult negatív minták ellenére léteznek olyan módszerek, amelyek új mintákat hoznak létre, melyek megtanítanak más módon kezelni a téged ért ingereket, kihívásokat. Ehhez alapvető feltétele, hogy az agyunkat pozitív énképpel tápláljuk.

Mi történik az agyadban?

Ha az agy bizonyos területei állandó aktivitásban van, mint például az aggodalom vagy a szorongás, akkor ezek a minták és a hozzájuk köthető agyi területek, megerősödnek.

Az agy részei sűrűbb, szürke anyagot fejlesztenek ki ezeken a részeken, míg az agy más hasznos eszközei, mint a pozitív gondolkodási részek, kevésbé fejlettek.

Idővel az agy erősebb, fejlettebb negatív részei átveszik az irányítást. Az agynak azonban plaszticitása van, ami annyit jelent, hogy az agynak anatómiai és funkcionális változásra való képessége van, új mintákat tud tanulni. Te is segíthetsz az agyadnak, hogy más részeit erősítsd. Most mutatunk pár tényleg nagyon egyszerű, de hatásos gyakorlatot!

Állítsd vissza a pozitív szemléletedet

A rengeteg kihívás, ami a nap folyamán ér, nem segít leküzdeni a tökéletesség hajszolását, de ez alatt az idő alatt is megváltoztathatod a gondolkodásodat.

Hogy az agyunk új mintákat fogadjon be, hogy újra képezzük, első sorban az a feladat, hogy minden nap el kell ismernünk a kis győzelmeinket. Dicsérjük magunkat minden pozitív eredmény után. Bármiért! A lényege ennek a gyakorlatnak, az, hogy erősítsük az elégedettségünket. Be kell melegíteni az agyunkat arra, hogy az új fókuszpontja a külső és belső értékeinken, képességeinken legyen, ne az önkritikán. Ha azt veszed észre, hogy újra ostorozni kezded magad, akkor tudatosan tegyél valamit, amiért büszkeség és jó érzés tölthet el.

Ha tudatosan önmagad elismerését választod, akkor a kritikus agyad nem képes átvenni feletted az irányítást és elcsendesedik. Még akkor is, ha kudarcokat tapasztalsz vagy visszaesését, vedd észre, amit már elértél és ne legyél rest ezért kellőképpen megbecsülni önmagad.

Nehéz helyzetekben sem kell a visszaesést választanod

Nem számít, mennyire tudatos vagy, amikor túlterheltnek érzed magad, beleeshetsz újra az önkritika csapdájába, csak ismerd fel és állítsd le magadban a folyamatot a következőkkel:

Fókuszálj valami másra, olyanra, ami éppen elérhető számodra

Készíts egy listát a jó tulajdonságaidról

Ha nem kaptál meg egy munkát, szedd össze a további lehetőségeidet

Ha nagy döntéssel előtt állsz, sorold fel az előnyeit és hátrányait

Bontsd kis célokra az álmaidat, így a siker elérhetőbbé válik számodra és ez növeli az önbecsülésedet

Tudományosan bizonyított, hogy új idegi kapcsolatokat hozhatunk létre az agyban és ehhez csak annyit kell tennünk, hogy rendszeresen erősítsük a sérült részeinket. Ha támogatjuk önmagunkat és megteremtjük az egészséges szokásokat, azonnal eljuthatunk az önutálatból, az önszeretetbe.


Kép:unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...