Hogyan kezeld a negatív érzéseidet?

2018.04.07

Az életben biztos, hogy néha megtapasztalunk rossz pillanatokat. A világ már csak ilyen, de a nap végén, minden tapasztalat a növekedésünket segíti. Persze a gyakorlatba átültetni mind ezt, sokkal nehezebb, mint fejben csak tudni. Hiszen foglalkozunk velük a jelenben, csak éppen nem úgy, ahogyan kellene. Hatást gyakorolnak ránk ezek az érzések és emiatt olyan nehéz ezen változtatni, megtalálni belőlük a kiutat. De nem lehetetlen. Az ösztöneink azt súgják, hogy el kell temetnünk ezeket a negatív érzelmeket, vagy el kell menekülnünk előlük.

Az elme mindig mindent megtesz annak érdekében, hogy megóvja magát a kényelmetlenségektől, ezért sokkal vonzóbb, sokkal egyszerűbb, hogy elbújjunk a kíntól, a bűntudattól, a fájdalomtól, a stressztől, a szorongástól és a haragtól, és ne foglalkozzunk velük. De ezeknek a fájdalmas érzelmeknek a megtapasztalása csak a hosszú távú szorongás állapotát tartja fenn. Végül sokkal hosszabb és sokkal mélyebben szenvedünk, egyszerűen azért, mert nem volt bátorságunk szembenézni mindazzal, ami feljött.

De hogyan gyűjtsünk erőt ahhoz, hogy ezt megtegyük?

Gondolkodj így: ahelyett, hogy elfordulsz azon érzelmeidtől, amelyekkel nem akarsz szembenézni, próbálj fokozatosan rátekinteni ezekre az érzéseidre és magára a tapasztalatra, ami most fáj.

Szünet és visszatérés

Amikor fájdalom és szorongás ér, az első reakciónk a megfutamodás, hogy megvédjük magunkat a rossz érzelmektől.

Pedig, ez az első lépés, hogy elinduljon végre a gyógyulás. Amikor egy helyzet, egy személy bele nyomja az arcunkba a cipelt mintáinkat, a sok negatív, önpusztító gondolatainkat, mindent, ami bennünk egy visszahúzó erőként van jelen a mélyben - a választásra, a helyreállítás azonnali megkezdésére kapunk ilyenkor lehetőséget!

Ha elfordulsz a negatív hangulattól, akkor soha nem fogod megkezdeni a helyreállítást, mert soha nem adsz magadnak lehetőséget arra, hogy teljesen megtapasztald az elkerülhetetlent.

Ezért állj meg, amikor ösztönös reakciót érzel, hogy egy érzést elnyomj. Engedd meg, hogy végigjátssza benned, amire szükséged van. Fordulj meg és nézz szembe azzal, amitől leginkább félsz.

Minél hamarabb megteszed ezt a lépést, annál hamarabb elkezdheted a következő lépést és annál kevesebb időre lesz szükséged, hogy kezelni tudd az egész problémát.

Végül is, miért is akarnád meghosszabbítani a szenvedésed idejét?

Ismerd meg a negatív érzelmeid minden oldalát

Ne hazudj magadnak. Miután összeszedted a bátorságodat, hogy rátekints az érzéseidre, vedd észre, mi mindent hordozol magadban, mennyi mindent tár fel benned. Mik azok a gondolatok, félelmek, amik örökösen a nyakadban lihegnek.

Legyen szó fájdalomról, zavarról, szégyenről, gyűlöletről, csalódásról, lásd meg a színeit, nézz rájuk teljes valójában. Ezeknek az éréseknek a letagadása hosszú távon csak még több negatív tapasztalatot és fájdalmat szül az életünkben.

Elfogadás

Amikor elkezdjük elfogadni, hogy ezek az érzések jelen vannak bennünk, akkor ezzel egy időben elkezdjük elengedni és fokozatosan kioldani, felszabadítani magunkat a súlyuk alól, mert már nem harcolunk, nem tagadjuk, nem próbáljuk elferdíteni magunk elől sem a valóságot. Az elfogadás gyógyír, felszabadítja az elnyomott erőket. Segítségével sokszor véget vetünk az illúzióinknak, mint ahogy annak is, hogy bizonyos dolgokat csupán az ellenállásunkkal nagyítunk fel az életünkben.

Fogadd el, ami már megtörtént

Mások talán megbocsátanak neked vagy végül el is felejtik, de fontos, hogy szánjunk időt arra, hogy beismerjük magunknak ha vétkeztünk és hogy teljesen megértsük a bennük rejtőzködő negatív érzéseket. Miért vannak ott, mit tehetünk azért, hogy a jövőben ezek az érzések ne irányítsák és ne befolyásolják az életünket? Ami megtörtént, azon már nem lehet változtatni, de a jelenben mindig van lehetőségünk az újrakezdésre.

Ismerd fel, hogy semmi sem tart örökké

A negatív érzéseket sokkal erősebben érezzük, mint a pozitívakat. Tovább tartanak, keményebben hatnak ránk.

De van egy dolog, amit ha felismersz segíthet és az az, hogy nem fog örökké tartani. Semmi sem tart örökké, minden csak egy állapot, egy tapasztalat és csak a saját figyelmünkkel tartunk életben egy érzést, gondolatot. Vagyis, van választásod, hogy mire vagy nyitott, minek adsz teret az életedben.

Nyílj meg a jövő lehetőségeinek

Ez az utolsó lépés. Miután felismerted és szembe néztél a talán régóta cipelt negatív érzéseiddel, tedd le ezt a csomagot és egyszerűen légy befogadó az új lehetőségekre, az új megoldásokra és a teljesen új tapasztalatokra. Nem kell elhinned, hogy minden újra és újra ismétlődni fog. Csak akkor lesz ez így, amíg korlátozod az elméddel a dolgok alakulását, amíg félelemből jobban tudod mi lesz és pörgeted a régi lemezt, mert nem hiszel, nem vagy nyitott más végkimenetelre, más élményekre, mint amiket korábban megtapasztaltál.

Engedd meg, hogy az élet bebizonyítsa az ellenkezőjét, csak legyél nyitott rá a bensődben és meglátod az élet ezer színben pompázik, nem csak feketében és fehérben.


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...