Hogyan szelídítsd meg az elmédet?

2018.03.08

Ábrándozunk és csak nézünk a semmibe, miközben az elménk akaratlanul átveszi felettünk az irányítást. Belevisz minket kisded játékokba, egoharcokba, ahol a múltban átélt félelmeink újjáélednek. Az elme ezzel a kis figyelemeltereléssel máris kiszakít a jelen csodálatos és megismételhetetlen pillanatából és mi önkéntelenül nyitjuk ki Pandora szelencéjét.

Sokszor ezek a belső utak, amiket a fejünkben követünk, rossz emlékek, szenvedések és régi fájdalmas tapasztalatok, megkövesült hitrendszerek, melyek fogságban tartanak. Egy kis gyakorlással könnyedén kikapcsolhatjuk az automata pilóta üzemmódot és visszatérhetünk a pillanatba. Számos kutatás bebizonyította már, hogy például azok az emberek, akik rendszeresen meditálnak, sokkal több időt töltenek a jelen pillanatban, elméjük kevésbé vándorol el a múltba vagy a jövőbe, és sokkal kiegyensúlyozottabbak.

Figyeld a tested

Figyeld meg, hogy van-e valamilyen feszültség a testedben. Amikor a test nyugodt, akkor lelkileg és mentálisan is kiegyensúlyozott vagy. Ha feszültséget vagy stresszt észlelsz, sokszor egy egyszerű légzőgyakorlattal is segíthetsz magadon. A feszes izmok kiaknázására pedig használhatsz nyújtást.


Kütyük hálójában

Nézd meg mennyire függsz a telefonodtól, a laptopodtól, a tévétől. Néha szentelj magadra egy kis időt, amikor ezeket a kütyüket teljesen kikapcsolod vagy figyelmen kívül hagyod őket. Legyél együtt a családoddal vagy barátaiddal, vegyél részt több társas rendezvényeken. Ügyelj arra, hogy ezeket a dolgokat nem használod a nap bizonyos időszakaiban.


Ébreszd fel a kreatív, játékos énedet

Ébreszd fel a gyermeki énedet. Legyél kreatív. Rajzolj, táncolj, vagy barkácsolj. Az alkotás művészete segít szabadjára engedni a fantáziádat és az elmédet is megnyitja. Ha olyan dolgokat teszel, amelyek örömet szereznek, akkor sokkal jobban átéled a létezést, a jelent és kevésbe élsz a fejedben.


Tudatos légzés

Ez egy egyszerű gyakorlat, az eredményei mégis káprázatosak. Mindössze annyit kell tenned, hogy a figyelmedet a lélegzésedre fordítod, tudatosan részt veszel a ki és belégzés folyamatában.

Ha ezt teszed, már nem is gondolkodsz. Nem kell erőfeszítéseket tennünk azért, hogy a gondolkodást megállítsuk. Ha azon kapod magad, hogy már megint elvittek a gondolataidat és felesleges dolgokon agyalsz, csak fordítsd a figyelmed a lélegzetedre.


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...