Hogyan találhatod meg az örömet egy nárcisztikus kapcsolat után?

2018.04.12

A pszichológiai bántalmazás után sok túlélő úgy érzi, hogy megtört, mintha soha többé nem térnének vissza ahhoz a személyhez, akik korábban voltak. Úgy tűnik, az öröm és a szerelem eltűnt, és tompán zsibbadt maradtál. Van ebből kiút?

Lényegében, a szociopaták és a nárcisztikusok gyorsan megszerzik a másik ember bizalmát és így a sebezhetőségüket is. Amint összeakadtak valakivel, minimalizálják, nevetségessé teszik, megszégyenítik a lelkileg érzékenyebb, látszólag gyengébb félt.

Az gondolja ilyenkor az ember, hogy talán az öröm visszajön, ha megmutatjuk a másiknak, hogy mit érünk és majd egy jó kapcsolatban végre meggyógyul a lélek is. Nem fog. Talán az öröm visszajön, ha szuper kedvesek vagyunk és megpróbáljuk megoldani más emberek problémáit. Nem így van.

Ez a seb bennünk van, és csak belső munkával oldható meg.

Akkor indulsz el az igazi gyógyulás ösvényén, amikor kiléptél az egod börtönéből. Már nem hárítod a felelőséget és nem áldozatként tekintesz magadra. Amíg azt hisszük, hogy valaki ellopta a szeretetünket és örömünket, elpazaroljuk az időnket. Arra gondoljunk, hogy az illető személy helyett, inkább befelé forduljunk, ahol ténylegesen megtaláljuk a gyógyulást.

A figyelem lehetővé teszi számunkra, hogy dolgozzunk és megnyithassuk a fájdalmat azért, hogy aztán begyógyítsuk a sebeket. Készülj fel arra, hogy ezen az úton szembe kell nézned az értéktelenséggel, az elutasítással és a szégyenérzéssel. Lehet, hogy most megkérdezed: "Miért? Mi ennek a lényege? - Azért fontos, mert, amíg nem érezzük ezeket az érzéseket, nem engedjük át magunkon, addig nem tudjuk meggyógyítani, nem tudunk megszabadulni tőlük, ott fognak lihegni a nyakunkban.

Minél többet dolgozunk ezzel a fájdalommal, annál inkább fejlesztjük a szeretetteljes jelenlétet, ami ahhoz szükséges, hogy újra egészséges kapcsolatban éljünk önmagunkkal. És amikor a szerető jelenlét elég erős lesz, végül felszabadíthatjuk magunkat (igazi énünket) leginkább sebezhető részünket a hamis börtönből.

Az öröm és a szeretet nem tűnt el. A zsibbadtság, a harag, az elutasítás és a sérülés rétegei közé szorultak csupán. Az öröm csak akkor tud visszatérni, ha ebben a fájdalomban megtalálod azt a részedet, amit eddig elutasítottál magadban és miután megtaláltad ezt a részedet is képes vagy magadhoz ölelni és elfogadni, nem elutasítani.

Mások ismét elutasítanak? Kit érdekel. Amikor a szívedben tudod, hogy jó vagy, a külső érvényesítés értelmetlenné válik. Azok az emberek, akik nevetségessé tesznek vagy szégyellik érzéseiket, egyszerűen kivetítik saját belső világukat és ez egy pokol, amit nem kell többé elfogadnod.


Kép: unsplash.comIratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...