Így beszél egy nárcisztikus személy

2018.07.06

Amikor kapcsolatba kerülsz valakivel, aki visszaél a figyelmeddel, jóságoddal, törődéseddel, akkor valószínűleg ismerősek lesznek számodra is, az alábbi kijelentések.

Látni valakit, hogy milyen valójában, nem egyszerű feladat, főleg a mai világban, ahol a maszkjainkat már egy percre sem tudjuk levenni magunkról. Szerencsére vannak árulkodó, figyelmeztető jelek és ha ezeket észreveszed a másik emberben, jobb, ha minél hamarabb odébb állsz.

Összeszedtem pár kijelentést, amit leggyakrabban a nárcisztikus személyek szájából hallhatunk. Lássuk mik azok a mondatok, amiket meghallva jobb, ha gyorsan vesszük a nyúlcipőnket.

"Lépj ki a múltból!"

Tanácsolja neked ezt akkor, amikor még 5 perce sincs, hogy átéltél valami szörnyű vagy számodra nehéz tapasztalatot.

"Sajnálom! De most már szállj le rólam!"

Az őszinte megbánás jelei. No komment.

"Ezt csak magadnak köszönheted!"

Miután érzelmileg éppen sérültél, még beléd rúg egyet a földön. Az empátiás képessége egyenlő a nullával.

"Menj arrébb!"

Amikor útban vagy neki. Mondja ezt cseppet sem finom hangnemben.

"Soha senki nem bántott meg annyira, mint te!"

Hibáztatás, dráma és földbe döngölés felső fokon.

"Túlérzékeny vagy!"

Ezt a megjegyzést akkor kapod, amikor jogosan ért egy személyes sértés, támadás, de rövidre zárja, hogy ne csinálj belőle nagy dolgot. Persze, ha ez fordítva történt volna..

"Neked segítségre van szükséged."

A bántalmazó így próbál még jobban föléd kerekedni, elnyomni és teljesen irányíthatóvá tenni.

"Te őrült vagy!"

A nárcisztikus személy negatív embernek állít be téged, ezzel is növelve feletted saját hatalmát.

"Még nem fejeztem be."

Miközben tehetetlenül állsz előtte. Te már a megoldást keresnéd, ő még vádaskodna.

"Úgy viselkedsz, mint az anyád!"

A nárcisztikus személy szeret visszaélni azzal, amit te bizalmasan feltártál előtte, legyen szó a családon belüli konfliktus kezelésekről vagy bármilyen személyes, bensőséges információról. A számára megfelelő időben, ezeket az információkat ellened fogja felhasználni.

"Ne próbálj megváltoztatni, én olyan vagyok amilyen!"

Amikor csak szeretnél egészséges, tisztességes kereteket felállítani a kapcsolatotokban.

Kijelentések, amiket biztos, hogy nem hallhatsz egy nárcisztikus személy szájából

-Hadd segítsek

-Nagyon sajnálom, kérlek bocsáss meg nekem

-Nem nagy ügy, balesetek mindig történnek, senki sem tökéletes

-Ne aggódj, nem a te hibád volt

-Vedd egy picit lazábban, minden rendben lesz

Légy jó magadhoz és ha észre vetted, hogy egy érzelmileg bántalmazó személlyel van dolgod, akkor tudatosan szakítsd meg vele a kapcsolatot. Ne mérgezd vele magad sokáig, mert egy ilyen kapcsolódás, nagyon komoly károkat tud okozni a lelkünkben, a személyiségünkben. Ezeket a sebeket később sokkal nehezebb lesz begyógyítani.


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...