Ismeretlentől való félelem

2018.05.26

Az állandóan kiszámíthatatlan környezetben való félelem, stresszt okozhat, illetve más pszichológiai problémákhoz vezethet, mint például a depresszió és a szomorúság, sőt fizikai betegségek is a következményei lehetnek. A jövő bizonytalansága az életet veszélyessé teszi és így a környező világ kellemetlennek tűnik. Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy uralják ezt a helyzetet. Ezért írnak terveket és megpróbálják rendbe hozni a dolgokat, de amikor valami váratlan történik, a kétségeik alapján döntenek. És míg néhányunknak sikerül kiegyensúlyozott és békés életet élnie, az emberek többségének, minden nap az ismeretlentől való félelmével kell szembesülnie. De mi a félelem igazi természete? És mit tehetünk vele?

Hogyan érzékeljük a félelmeket?

Az emberek mindentől félnek. Akár a globális problémákról, a mindennapi életről, a személyes egészségről vagy a nemzetbiztonságról, a tudományról vagy a vallásról beszélünk, az emberek mindig furcsának, ijesztőnek, kiszámíthatatlannak találnak bennük valamit. Van működő gazdaságunk, de féltjük a pénzünket és egyre többször tapasztaljuk a pénzügyi válságokat. Fegyvereket építünk, de akkor meg félünk a lehetséges háborúktól. Új technológiákat fejlesztünk, de aztán félelem tölt el minket, hogy az hogyan hat a modern társadalomra. És persze ott van a média, amely az otthonaikba az ijesztő témákat hozza. A világ veszélyesebbnek tűnik, mint valaha.

Az emberek nagy energiát fektetnek a biztonságukkal kapcsolatos kérdésekbe, vagy pontosan ezt hiányolják. A félelem az emberi természetben ösztönösen ott van. Nem csak a valós veszélyektől, amelyek a létezést megkérdőjelezik, hanem olyan fantáziadús helyzeteket is teremtenek, amelyek mindennap hatással vannak ránk. 

Kétségünk van az orvostudományban. Nem bízunk a kormányban és az általunk létrehozott rendszerben. De aztán habozunk megváltoztatni azt. Annyira babonásak vagyunk, hogy attól tartunk, hogy bizonyos számok a jövőben kárt okoznak nekünk. És amikor nem találjuk a választ, akkor az istenekhez fordulunk és imádkozunk az üdvösségért.

Az ismeretlen félelme egy régi koncepció, amely szétfeszíti társadalmunkat. Talán az egyik legfélelmetesebb kérdés, ami zavarja az emberek többségét, a halálról szól, és hogy mi történik azután. Mégis, a válaszok hiánya nem szabadna, hogy megijesszen, hanem izgatnia kéne minket, lehetőségeket keresni bennük, hiszen az ismeretlen, a végtelenségre hív minket. Egyébként meg miért nem félünk a születéstől? Végül is többé-kevésbé ugyanaz a tapasztalat.

Egyszer a múltban, máskor pedig a jövőben vagyunk, de bármelyikre is összpontosítunk, elvonja a figyelmünket valami nagyon fontos kérdésről. Folyamatosan aggódunk a jövő miatt, és egyszerűen elfelejtjük élvezni a pillanatot és a jelenben cselekedni. A veszélyben élünk és a félelem kultúráját ápoljuk.

Mik az okok?

Az ismeretlentől való félelem gyakori jelenség az emberi természet számára. Számos oka van, hogy féljünk, de két fő ok létezik, amely fenntartja ezt az állapotot - a túlgondolatlan és a negatív attitűd.

Azok, akik félnek, nagy jelentőséget tulajdonítanak a zavaró problémáknak. Hiányzik az a tény, hogy ezek a félelmek csak addig valódiak, amíg azt hiszik, hogy valóságosak. A problémák teremtésének kezdeti tényezője a fejükben van. A gondolkodás tétovázáshoz és zavarodottsághoz vezet, nem pedig a megoldások megtalálására. Így az emberek megakadályozzák magukat abban, hogy olyan új lehetőségeket tárjanak fel magukban, amelyek pozitív hatással lehetnének a személyiségükre, a viselkedésükre vagy az életükre nézve.

"Nem a halál az, amitől az embernek félnie kellene, hanem az, hogy soha nem kezd el élni." Marcus Aurelius

A negatív gondolatok, egyenértékűek a negatív érzésekkel. Az ilyen hozzáállás felboríthatja az ember ítéletét és jövőképét. Ez csökkenti a bizalmat és növeli a döntéshozatal képtelenségét. Azok, akik bírálnak, ítélkeznek vagy vitatkoznak, nagyobb valószínűséggel válnak depresszióssá. Gyakran tehetetlennek érzik magukat, mert a valóságuk nem felel meg elvárásaiknak. A kiszámíthatatlan világ hidegnek és kellemetlennek tűnik. A félelem veszélyes lelkiállapot, amely súlyosan befolyásolhatja az ember pszichéjét és általános egészségi állapotát.

A félelem egy problémára adott választás

A félelem folyamatosan korlátozza a jövőt. Magunkhoz kell venni az irányítást és a jelenre kell összpontosítanunk. Tegyük félre a kétségeket és távolítsuk el az ismeretlentől való félelem negatív gondolatait.

Az elme törlése visszaállítja a szellemi és fizikai békét. Ezt meditációval sikeresen el lehet érni. A stresszt, a kreatív képzelet váltja fel, amely a megfelelő hozzáállással kombinálva, határozottan megoldja a probléma egy részét. A félelem egy választás. Ha megváltoztatod a gondolkodásodat, akkor más nézőpontból megnézheted és megértehtsz egy adott helyzetet. Tehát a megfelelő hozzáállás új lehetőségeket kínál, és megoldásokat keres.

Azok, akik félnek, elszalasztják a lehetőséget, hogy bátrak legyenek új koncepciókat felfedezni. Például sok ember fél a saját vállalkozásuk elindításától, mert hiányolni fogják régi munkájuk biztonságát. Pedig csak ismerőssé kell tenni az új helyzetet és nyitottá válni. Például egy hasónló helyzetben tanácsot kérni másoktól és megpróbálni annyi tervet készíteni, amennyit csak tudunk. Ezek összessége csökkentik a félelmeinket, pótolják a hiányos tudásunkat, ami határozottabbá teszi a hozzáállásunkat és az önmagunkba vetett hitünket. Maradj nyitott a pozitív lehetőségekre, élvezd az életet.

Az ismeretlentől való félelem leküzdése összekapcsolódik a tudatos és világos elmével. Ez a kulcsa a kiegyensúlyozott és nyugodt életnek.


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...