Jógakalauz kezdőknek

2018.06.16

Szeretnél elmenni egy jógaórára de fogalmad sincs, hogy melyik ágát válaszd a lehetőségeket böngészve? Attól függően, hogy mire van szükséged, segítünk a döntésben. Szeretnéd kiizzadni magadból a hét során felgyülemlett stresszt, meg akarod dolgoztatni az izmaidat vagy egyszerűen csak lelki feltöltődésre vágysz? Olvasd el, hogy mikor melyik jógatípust érdemes választanod!

Tipp kezdőknek: Mindenképp vigyél magaddal egy üveg vizet és saját törölközőt és matracot! Nagyon fontos, hogy ne terheld túl magad. A meleg hatására könnyebben nyúlnak az izmok, lazábbak, rugalmasabbak, óvatosan végezd a gyakorlatokat. Fokozatosan szoktasd a tested a terheléshez. 

Ha meg akarod izzasztani magad és egy jó adag endorfin adaggal szeretnél távozni az óráról:

Válaszd a Bikram jógát: A Bikram jóga a 70-es évek elején indult hódító útjára. A gyakorlatokat Bikram Choudhury válogatta ki a hatha jóga ászanái közül és állította megfelelő sorrendbe. A teljes sorozat 26 ászanából áll, amelyet 38-40 °C-ra felfűtött teremben végeznek 90 percen keresztül. A gyakorlatok egymásra épülnek, mindig előkészítve a testet a következő ászana végrehajtására. Célja, hogy megdolgozza a test minden egyes részét, friss, oxigéndús vérhez juttassa a belső szerveket, ezáltal helyreállítva egészséges működésüket.

Válaszd a Hot jógát: A Hot jógát szintén magas hőmérsékletű, 28-32 °C-os teremben végzik, azonban a bikrammal ellentétben nem 26 ászanát variálnak, leginkább a vinyasa flow jógára hasonlít. A mozdulatok táncszerűen vannak összekötve, a bikram jógánál változatosabb ág.

Ha le szeretnél adni pár kilót:

Válaszd az Ashtanga jógát: Az Ashtanga kiváló mozgásforma, ha szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegedtől és az izmaidat szeretnéd erősíteni. Az ashtanga jóga az ászanákat három sorozatba osztja. Minden sorozaton belül az ászanák pontos sorrendbe vannak rendezve, köztük átvezető mozdulatsorokkal (vinyasa). Így a gyakorlás folyamatosan, megállás nélkül zajlik, és ritmusát a légzés adja

Válaszd a Vinyasa flow jógát: A vinyásza jóga nagyban eltér a többi jógairányzattól: erőteljes dinamikus jógarendszer, a gyakorlás egyhuzamban zajlik. Mindenkinek ajánlható, aki szereti a kihívásokat és a dinamikus mozgásformákat. A vinyasa jógával elérhető eredmények: javítja a test rugalmasságát, építi az izmokat, csökken a zsírszövet, erőt és állóképességet ad, erősíti a szív- és keringési rendszert, megindul a méregtelenítés.

Ha jókedvre vágysz:

Válaszd az Anusara jógát: Az Anusara jóga még szinte újszülöttnek mondható jógafajta, legalábbis a többi ághoz képest. Az Anusara jógát 1997-ben alapította Houstonban egy amerikai jógi, John Friend. Az anusara szó jelentése "könnyed lebegés". Ez a jógatípus nagyon hamar népszerű lett a jógázók körében, hiszen az órák mindig jó hangulatúak. Ez annak az eszmerendszernek köszönhető, ami az Anusara sajátja, azaz hisznek abban, hogy minden lény jónak született, a szívet pedig hátrahajlásokkal és kiegyenesedéssel nyitják meg a pozitív energiák előtt. Az Anusara azoknak való, akik nem csak fizikai, hanem lelki fejlődésre, jóllétre vágynak.

Válaszd a Sivananda jógát: A Sivananda gyakorlati rendszer középpontjában áll a test vitalitásának megőrzése, a betegségek esélyének csökkentése, egyszerűen és természetesen fejlesztve a testet. A Sivananda jóga gyakorlatok fontos hangsúlyt fektetnek a relaxációra és a jóga légzésre. Megfelelő a kezdő jógázóknak, mivel ennek a jóga fajtának köszönhetően először szinte teljesen ugyan azon gyakorlatsoron keresztül ismerkedhetnek meg a jógával, illetve az ászanákkal.


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...