Mi teszi tönkre a kapcsolatokat?

2018.03.03

Amikor egészséges kapcsolatban élünk önmagunkkal, akkor nehéz észrevenni azokat a dolgokat, melyekkel megsértjük a másikat, különösen akkor, ha valaki valóban úgy gondolja, hogy segíteni akar a másik személynek.

Ez a "segítőkészség" gyakran kritika formájában jelenik meg, legyen az bármilyen köntösbe bújtatva, a másik fél, aki kevésbé él önmagával békében, az ebből a jószándékban is csak a támadást véli majd felfedezni. Az igazság az, hogy bár a kritikus emberek jól megértik a körülöttük élő emberek szándékait, motivációit és ők valóban nem szeretnének mást, mint segíteni, megoldani az esetleges problémákat, ezzel a viselkedéssel megsemmisítik kapcsolataikat.

A kritikus ember sem tökéletes, de a saját görbe tükrébe már nem olyan könnyen néz bele. Szeret másokat okolni minden felemerülő akadályukért az életben. Ők azt gondolják, hogy csak fel akarják hívni a figyelmet a probléma forrására, hogy mindenkinek jó legyen. Ezzel a magatartással mégis az a probléma, hogy a jó szándék ellenére, rejtetten azt közvetíti a másiknak, hogy csak a másik a hibás és akkor lesz végre minden rendben, ha ezen a másik fél képes lesz változtatni. Ez a legjobb kapcsolatot is idővel tönkreteszi.


Támadás

A "nem akarlak megbántani, de.." mondatokat bárhogy kifejezhetjük, az elmében máris védekező mechanizmusok sora fog elindulni. A kritikus ember gyakran gondolja, hogy jó lenne megvitatni a másik viselkedést, de a hangsúlyt az általánosított kritika használatára építik, például "mindig ezt csinálod". Ez szükség szerűen ellenérzéseket fog kiváltani a másik emberből és eltereli a figyelmet a valódi problémáról és a lehetőségről, hogy az megoldódjon. Az emberi természet már csak ilyen, reagálni kell és ezek az ösztönök védelmi üzemódba kapcsolnak bennünket még akkor is, ha a fenyegetés verbális vagy pszichológiai jellegű. Ezek után már nem a tartalmat, a lényeget halljuk meg, hanem a kritikát, a támadást és ennek a kommunikációs bakinak a vége két frusztrált ember, akik végül nem jutottak egyről a kettőre, csak a gödör egy újabb, mélyebb szintjére.


A domina

Míg a kritikus emberek azt gondolják, hogy segítenek egy másik ember hibáinak vagy hiányosságainak felidézésében, kevés figyelmet fordítanak az ezek után ténylegesen bekövetkezett eseményekre. A kritikus a kapcsolat domináns személyiségévé válik a kapcsolatban és a kritizálandó személy lesz az alázatos személy. Bár azt gondolhatjuk, hogy minden kapcsolatnak van egy "alfa" személyisége és a kevésbé domináns személyiség is jelen van a másik partnerben, ez nem jelenti azt, hogy az emberek azt akarják érezni, hogy valaki megpróbálja irányítani őket. Arról nem is beszélve, hogy egy igazán jól működő, hosszú távon működő kapcsolatban, a felek nem alá és fölé rendelt viszonyban élnek, hanem egymás mellett.


Értékesnek szeretném érezni magamat

Amikor a kritikával találjuk magunkat szembe, több dolog is hat a pszichénkre, amik miatt azt érezzük, hogy nem vagyunk elég jók, elég értékesek a másik szemében. Ez akkor is így van, ha például a férfi azért dolgozik, hogy ételt tegyen az asztalra, de partnere kritizálhatja őt, mert mindig távol van otthonról.

Ha hasonló dolgok miatt bíráljuk a társunkat, akkor ez számára azt fogja jelenti, hogy nem értékeljük sem őt, sem a vele fenntartott kapcsolatot.

A kritika mérgezi a kapcsolatainkat, akkor is, ha önmagunkat hibáztatjuk. A hiány helyett koncentráljunk arra, ami jó ebben a kapcsolatban és dicsérjük meg egymást többször. A problémák megbeszélésénél pedig az együtt, a "mi" érzésben maradjunk az "én" helyett és próbáljunk meg ebből kiindulva, szeretettel, türelemmel és elfogadással kommunikálni a partnerünkkel.


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...