Testbeszéd hibák, melyekről jobb lenne leszokni

2018.01.25

A kommunikációs készségünk és az érzéseink kifejezése egyike azon képességeinknek, melyek elkülönítenek minket, a többi élőlénytől. Csak mert képesek vagyunk kommunikálni egymással, nem jelenti azt, hogy helyesen is csináljuk. A testünk nem mindig közvetíti helyesen az érzésünket és emiatt sokszor félreérthető jelzéseket küldünk a környezetünknek. Tudtad, hogy agyunk sokkal gyorsabban veszi a nonverbális jeleket, mint a verbálisakat?

Mindannyian elkövetjük ezeket a tudattalan hibákat, de egy kis odafigyeléssel összehangolhatjuk az érzéseinket a testbeszédünkkel.

Ezeket a szokásokat, jelzéseket nem egyszerű hátrahagyni, hiszen sok mozdulat személyessé vált, berögzült, mégis érdemes törekedni rá, ha nem akarjuk, hogy félre értsenek minket.

Hagyd abba a hajad csavargatását

Különösen a nők hajlamosak játszani a hajukkal. A hajjal való játszadozásnak sok jelentése van, mint például a bizonytalanság, gyermeteg félszegség, idegesség, tetszeni akarás, feszengés. A hajcsavarás azt is jelezheti, hogy unatkozunk és ez igen csak elbizonytalaníthatja tudat alatt a beszélgető partnerünket.


Zárt karok

A mellkas fellett összekulcsolt karok egyértelmű jelentése az, hogy nem vagy nyitott. Zársz. Nem érzed magad biztonságban (átöleled saját magadat) Ezzel a testtartással azt közvetíted a partnerednek, hogy hiába közeledne zárt ajtók előtt toporog, nem bízol benne, nem fogod beengedni és így tudat alatt ő is inkább hátrébb fog lépni tőled.


Kézjátékok

Sokan a felgyülemlett energiát (stressz, izgalom) a kezükkel vezetik le beszélgetés közben. Mutogatnak, csapkodnak, kopognak a körmökkel az asztalon. Ez bizonytalanságról árulkodik, ha magabiztosságot szeretnénk sugározni, ne tördeljük, ne kulcsoljuk össze a kezünket. A zsebre tett kezek azt üzenik a tudattalan agynak, hogy rejtegetünk valamit. A zsebből kiálló hüvelykújjak viszont a magabiztosság és az önbizalom egyik jele. A hadonászás olyan, mintha támadóan lépnél fel a másik emberrel szemben vagy mintha elakarnád vágni a kettőtök közötti kommunikációt.


Mogorva arc

Vannak olyan emberek, akik képtelenek mosolyogni. Ezekről az emberekről azt hisszük, hogy szomorúak, kedvtelenek pedig legtöbb esetben nem igaz, csak az arcuk még sem képes megfelelően kommunikálni belső kiegyensúlyozottságukat. Ne felejts el mosolyogni, amikor kapcsolatba kerülsz az emberekkel.


Az orr, arc állandó vakarás

Ha valaki egyfolytában vakarja az arcát, különösen az orrát, akkor az azt jelenti, hogy valamiben megakar minket téveszteni, egy szóval hazudik, éppen füllent.


Szemkontaktus

Amikor valaki beszél hozzád, nézz a szemébe. Nem kell, hogy folyamatosan nézz bele, de tartsd vele a szemkontaktust. Nagyon zavaró és illetlen dolog, ha például valaki folyton a telefonja kijelzőjét bámulja amikor valaki beszél hozzá. Ilyenkor azt közvetítjük a beszélgető partnerünk felé, hogy számunkra ő nem olyan izgalmas, érdekes személy és nem köt le minket, inkább máshoz kapcsolódnánk.

A szemkontaktus az emberben elfogadó, elismerő érzéseket kelt. Például, ha rendelsz valamit a pincértől, nézz a szemébe, amikor valaki megfogja neked az ajtót és köszönetet mondasz neki, nézz a szemébe. Legyél tisztességes emberi lény azáltal, hogy elismered az emberek létezését.


Összefont lábak

Ahogy a mellkas előtt összefont karok, úgy a lábak összekulcsolása is azt jelzi, hogy nem érzed biztonságban magad és védekezel.


A láb piszkálása

Azt jelenti zavarban vagyunk, nem tudjuk uralni a helyzetet ezért babráljuk a nadrágunkat, mintha lenne rajta valami, pedig már ezerszer lesöpörtük. Valójában önmagunkról akarjuk terelni a figyelmet, mert túlságosan izgulunk a figyelemtől.


Ne csúszkálj a széken

Ha azt szeretnéd, hogy az emberek komolyan vegyenek, akkor ülj egyenesen a széken, add meg más másoknak is a tiszteletet, hogy figyelsz rájuk. A túl laza ülő póz a másik ember felé tudat alatt a figyelem hiányát közvetíti.


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...