Tippek, hogyan ne agyalj

2018.04.17

Problémák. Mindannyian rendelkezünk velük. Vannak kisebb és nagyobb problémák, de egy közös bennük, nem tudunk nem rájuk gondolni, ha megjelennek. Keressük a megoldásokat és körbejárjuk a problémát, néha sikeres végeredménnyel, néha nagyobb kelepcében találjuk magunkat, mint előtte. A gondolatok már csak ilyenek, lehetetlen megállítani őket, vagy mégsem? Itt van pár tipp, hogyan szabotáljuk az agyalást!

Gyakorold a tudatos jelenlétet

Amikor a gondolataid pókhálójában ragadtál, akkor éppen kiszakadtál a jelen pillanatból, vagyis nem vagy benne az életedben, csak a fejedben. Egy probléma nem fog megoldódni attól, ha minden percedet aggodalommal karöltve töltöd. Próbálj visszatérni az életedbe. Nem kell homokba dugni a fejedet, de amikor a zajlik körülötted az élet, vegyél részt benne, legyél jelen. Ha sikerül arra figyelned, ami éppen történik veled, körülötted, a felesleges agyalásnak is búcsút inthetsz és megelőlegezed magadnak, hogy új, pozitív dolgok érjenek. Ki tudja, talán, ha nem keresed görcsösen a megoldást, szembe jöhet veled, egészen véletlenül.

Az elfogadás legyőzi az ellenállást

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen nagy varázs ereje van az elfogadásnak. Amikor letesszük a kardot megszűnik a belső feszültség, ami korábban abból származott, hogy nem akartuk egy pillanatra sem elfogadni azt, ami már megtörtént. Azonban, a tovább lépés vagy a megoldás sem érkezhet meg addig, amíg ellenállunk és nem akarjuk elfogadni az éppen kialakult helyzetet. Ez nem beletörődés, csupán annyit jelent, hogy szembe nézünk azzal, ami éppen van, ahelyett, hogy kézzel-lábbal hárítanánk. Az elfogadással felszabadító érzést generálunk az agyunkban is, nem csak a lelkünkben, egyszerre csend lesz.

Engedd, ami megy és fogadd, ami jön

Az agyalást úgy is meg lehet állítani, hogy nyitottá teszed az elmédet, átjárhatóvá. Nem ítélsz meg bizonyos helyzeteket, csak a tudatos megélőjévé válsz. A dolgok bennünk és körülöttünk is folyamatosan változnak. Amikor már nem akasztod meg ezt a folyamatot, hanem egyszerűen csak engeded, aminek már mennie kell és hagyod, hogy jöjjön amire megértél, akkor tágul a világod is. Az elmédben, minden szűk, leredukált. Nyisd ki a lehetőségeid ablakát.

Tanuld meg, hogy az elméd megfigyelőjévé válsz

Bizonyos bekapcsoló gombunkra ráül a környezetünk és máris agyalunk, fáj, nem értjük, félünk, szorongunk. Próbáld ki, hogy ahelyett, hogy belemerülnél az elméd kisded játékába, inkább legyél a megfigyelője. Tudod, hogy mi következik, hiszen ismered már, számtalanszor lejátszotta neked ezt a lemezt. Lépj hátra és figyeld a gondolataidat, ne agyalj, csak figyeld őket, egyet hátra lépve. Vedd észre, hogyan próbál hatni rád, manipulálni, félelemben, sakk-matt helyzetben tartani. 

Mosolyogj rajta, csak akkor van feletted hatalma, ha elhiszed, hogy mindaz, amit duruzsol a fejedben, igaz. De gondolj csak bele, hányszor volt már hasonló helyzet és mindig volt tovább. Akkor miért is hinnél neki? Kívülről szemlélve magadat és az egodat, rengeteget tanulhatsz magadról és a reakcióidról, beakadásaidról. És ahogyan az egy bűvésztrükkben is lenni szokott, ha már megismered a kulisszatitkokat, már nem is olyan érdekes, megszűnik a varázslat.


Kép: unsplash.com

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess az új bejegyzésemről!

Legutóbbi bejegyzéseim:

Az idei nyáron, azt érezhetjük, hogy kicsit mintha belassultak volna a dolgaink. Négy bolygó(Szaturnusz, Neptunusz, Plútó, Mars) látszólag hátráló mozgást végez és ebből kettő, ráadásul a Bakban, csak hogy igazán érezzük a szorítást, a visszahúzást és a fegyelmet. De! Semmi sem bűntetés és ha jól kihasználjuk a mostani energiákat, akkor a...

Sokan szeretnénk revansot venni, amikor valaki átgázol rajtunk vagy méltatlanul bánik velünk. Az igazság az, hogy aki erről komolyan elgondolkodik és még meg is teszi, az nincs magasabb tudatossági szinten attól, akit jogosan vagy jogtalanul büntetni akar. A bosszú, egy alacsony szintű energia, ahogy az ítélkezés is. Senkinek sincs igazán joga...

Voltunk már olyan helyzetben, amikor azt éreztük, hogy valamit jobb lenne feladni, mert így megmentjünk magunkat a további stressztől, nem tesszük ki magunkat a felesleges csatározásoknak? Majd, amikor megtettük, a lelkünk mélyén, keletkezett bennünk egy elégedetlenség, mert igazságtalannak éreztük a szituációt, haragudtunk önmagunkra. Talán jobban...